10 اسفند 1396
مدیر طرح انتقال آب دریای عمان به خراسان رضوی ازهزینه 15 هزار میلیاردی انتقال آب از دریای عمان به مشهد خبر داد.
مهندس نصیر گیفانی روز چهارشنبه در نشستی با عنوان «از دریا تا کویر؛ بررسی پیامدهای طرحهای انتقال آب دریای خزر و عمان و تاثیرات آن بر محیط زیست» که در آمفیتئاتر دانشکده منابع طبیعی و محیطزیست دانشگاه فردوسی برگزار شد، اظهار کرد: برآورد ما از هزینه کل انتقال آب از دریای عمان به مشهد 15 هزار میلیارد تومان است؛ بر این اساس پیشبینی میشود قیمت هر متر مکعب آب در سیستان و بلوچستان بین 6 تا 7 هزار تومان، در خراسان جنوبی بین 8 تا 9 هزار تومان و در مشهد بین 11 تا 12 هزار تومان تعیین شود.
مدیر طرح انتقال آب دریای عمان به خراسان رضوی خاطر نشان کرد: در قدم اول باید ضرورت انجام این طرح بررسی شود. مطالعاتی که در زمینه منابع آبهای زیرزمینی در سال 1385 انجام شده نشان میدهد از سفرههای آبزیرزمینی 9.6 میلیارد مترمکعب آب برداشت میکنیم در حالی که تغذیه آنها 8.1 میلیارد مترمکعب است. اختلاف این اعداد کسری 1.5 میلیارد مترمکعب را نشان میدهد.
وی ادامه داد: مطالعات سال گذشته نشان میدهد که کسری آب به 1.7 میلیارد متر مکعب رسیده است و نتیجه میگیریم که تغییر شرایط اقلیمی و خشکسالی بر کمبود آب تاثیر گذاشته است. این در حالی است که میزان برداشت از آبهای زیرزمینی نسبت به 10 سال گذشته به 8.5 میلیارد مترمکعب رسیده است. این موضوع بدین معناست که علیرغم استفاده از تکنولوژی، تحت شرایط جبری طبیعت امکان برداشت آب بیش از 8.5 میلیارد متر مکعب وجود ندارد.
ایشان همچنین در خصوص امکان برداشت از آبهای زیرزمینی بیانکرد: مشاهدات سال گذشته نشان میدهد، میزان برداشت از آبهای زیرزمینی 8.5 میلیارد مترمکعب بوده، در صورتی که 6.8 میلیارد متر مکعب تغذیه شده است. با این حال که میزان برداشت آب کاهش یافته، کسری آن افزایش یافته است. با توجه به این روند میتوان پیشبینی کرد که کسری آب بیشتر خواهد شد.
گیفانی افزود: میزان آب منابعی که برای شرب و صنعت قابل استفاده هستند، سالانه حدود 900 میلیون متر مکعب گزارش شده است. نیاز آبی ما برای انتهای دوره طرح، یعنی سال 1420، 750 میلیون متر مکعب پیشبینی شده است. ما به این نتیجه رسیدهایم که برای تامین نیاز به آب در سالهای آینده نمیتوانیم تنها به سفرههای آب زیرزمینی متکی باشیم.
وی با بیان اینکه «درسالهای آینده نمیتوان تنها به منابع آبهای زیرزمینی اکتفا کرد»، تصریحکرد: علاوه بر استفاده از آبهای زیرزمینی، باید حتما از منابع دیگری هم بهرهمند شویم. از میان راهکارهایی که برای تامین آب در پیش روی ما قرار دارد، میتوان به انتقال آب از دریای عمان اشاره کرد که در واقع بهترین راهحل است.
در پایان این نشست وی گفت: به خراسان رضوی به دلیل وجود شهرها و روستاهای بیشتر و اهمیت موضوع صنعت در شرق کشور آب بیشتری تعلق میگیرد. در خصوص خط انتقال، محدوده مطالعه به چهار بخش تقسیم شده که درارتباط با آن بازدیدهای میدانی صورتگرفته است. در بازدیدهای میدانی به موضوعات محیطزیست، نیازفرهنگی، پدافندغیرعامل و راههای ارتباطی مسیر توجه شده است.